Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Звернення голови Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олега Гаряги з нагоди відзначення 75-річниці завершення Другої світової війни

Опубліковано 02 вересня 2020 року о 14:53
фото

Шановні співвітчизники! Дорогі ветерани!

Сьогодні, 2 вересня, весь Світ відзначає 75-річницю закінчення Другої світової війни. Цього дня у 1945 році було остаточно поставлено крапку у війні - був підписаний Акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини - Японії. Таким чином завершилася одна із найкривавіших війн в історії людства, яка тривала 6 років, та під час якої загинуло за офіційним даними понад 80 мільйонів людей.

Друга світова війна розпочалась 1 вересня 1939 року. Тоді німецькі війська за підтримки словацьких військ вторглися на територію Польщі. Це, власне, ознаменувало початок Другої світової війни. Вже за декілька днів об’єднавшись силами Велика Британія, Франція, Канада, Австралія та інші країни оголосили війну Німеччині.

А вже 17 вересня у Другу світову війну вступив СРСР на стороні гітлерівської Німеччини. У цей день радянські війська вступили в Польщу та окупували Західну Україну та Західну Білорусь, допомагаючи німецький військам.

Нацистсько-комуністичний союз був зруйнований 22 червня 1941 року із німецьким вторгненням в СРСР. Протягом року з початку німецько-радянської війни Україна була окупована військами Третього Рейху, вигнання нацистів розпочалося восени 1943 року і завершилося наприкінці 1944 року.

Після перемоги над нацистською Німеччиною 8 травня 1945 року СРСР приєднався до війни проти Японії, в якій Японія зазнала великих втрат. Тож, капітуляція Японії у вересні 1945 року означала фактичне завершення ІІ світової війни, хоча деякі військові конфлікти продовжувалися точитися ще деякий час.

Загалом у війні брала участь 61 країна світу та, за приблизними підрахунками, майже 80% населення Землі. Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. Окрім того, за часи війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, зокрема, Голокост, Катинський розстріл, знищення політв’язнів у Західній Україні, підрив Дніпрогесу, а також вперше і востаннє використана атомна зброя.

Сьогодні я схиляю голову в пошані перед світлою пам’яттю усіх захисників, які віддали своє життя на полі битви. Мужність та відвага бійців завжди будуть служити прикладом для прийдешніх поколінь та для наших мужніх захисників, які сьогодні знову захищають територію України від російського загарбника.

Від щирого серця бажаю усім нашим ветеранам міцного здоров’я, довголіття, бадьорості духу та оптимізму.

Слава Україні! Героям Слава!


З повагою

Голова Шевченківської районної

в місті Києві державної адміністрації                                                                  Олег Гаряга


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux