Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Протидія негативному впливу пропаганди іноземних та вітчизняних засобів масової інформації

Опубліковано 18 грудня 2015 року о 10:50

2_kopiya_oblozhka_2_13442.jpgВ епоху стрімкого розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, незаперечним фактом є те, що засоби масової інформації мають величезний вплив на особистість та, дуже часто, повністю, формують суспільну думку.
Згідно положень частини другої статті 34 Конституції України кожному гарантується право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. В частині третій цієї ж статті зазначається, що здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.
Відповідно до рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в Україні та рішення Окружного адміністративного суду міста Києва в Україні заборонена ретрансляція ряду російських каналів, в яких висловлюються заклики агресивних дій проти України. До такого списку входять: Первый канал, Всемирная сеть, РТР–Планета, НТВ–Мир, Россия-24, TVCI, Россия-1, НТВ, ТНТ, Петербург-5, Звезда, РЕН-ТВ, Life News, Russia Today, РБК-ТВ, История. Детально з даною інформацією можна ознайомитись на офіційному сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – http://www.nrada.gov.ua/.
Засоби масової інформації, повинні виконувати функції посередника між джерелами інформації - органами державної влади, громадськими організаціями, політичними партіями, та її споживачами - громадянами.
Суспільство й держава повинні постійно дбати про нейтралізацію регресивних тенденцій в інформаційному полі й мобілізовувати ресурси ЗМІ для забезпечення духовної єдності суспільства.
Ця проблема є особливо актуальною сьогодні для України, перед якою стоїть завдання об’єднати українське суспільство в єдину політичну націю з високим рівнем національної свідомості. Оскільки інформаційна діяльність засобів масової інформації буде і надалі незмінно зростати й посилюватися, впливати на всі сторони життєдіяльності суспільства і держави, завдання полягає в тому, щоб ця діяльність відповідала українським національним інтересам, сприяла утвердженню незалежної Української держави.
Засоби масової інформації повинні бути незалежними й культивувати, збагачувати загальнодержавні й національні цінності, транслювати історико-культурні традиції, утверджувати національну мову, культуру, формувати духовні основи нації, виступати дієвим інструментом консолідації суспільства в єдину національну спільноту.
Інформаційно-культурний простір нашої держави формується під впливом могутніх інформаційних потоків зарубіжних країн, заповнений культурними зразками не найкращої якості, чужими ідеалами й цінностями і, по суті, не є національним за своїм змістом. Необхідно припиняти будь-яку недостовірну, неповну, упереджену інформацію про Україну, робити неможливим намагання маніпулювати суспільною свідомістю.
Широка інформаційно - роз’яснювальна робота серед населення, виховні, просвітницькі заходи, що об’єднують українське суспільство навколо ідеї української державності – це перші кроки протидії негативному впливу інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних ЗМІ, шлях до формування і зміцнення національної свідомості, потужним важіль протидії обездуховленню та денаціоналізації українців, деморалізації та ідейно-політичної дезорієнтації суспільства.
Слід пам’ятати, що патріотичне виховання саме молоді завжди має бути основою концепції виховання. В освітніх закладах мають проводитися патріотичні акції допомоги Збройним Силам України, військовослужбовцям, що беруть участь в АТО, зустрічі, диспути, бесіди з виховання правової культури. В навчальних мають бути організовані та проводитися заходи з патріотичного виховання та поваги до Конституції України, законів України, державної символіки та національної спадщини.
Звичайно, що кожна людина має право вибору, що їй дивитись і що слухати, та інтернет-ресур та супутникові антени теж не можна відкидати, там є доступ до іноземних каналів. Тому як би не обмежувала держава, кожен громадяним повинен свідомо ставитись до свого вибору.
Що ж стосується роботи преси та офіційних сайтів, то слід бути дуже уважними та толерантними у судженнях та висловлюваннях. Публікації не повинні загострювати ситуацію, особливо між представниками органів влади та населення, місцевими жителями та особами переміщеними із зони АТО.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux