Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Іван Бойко: «У жовтні 1943 –го я тричі форсував Дніпро»

Опубліковано 18 листопада 2015 року о 14:40

5312__7_img_0004.jpgЩорічно восени ми віддаємо данину шани подвигу ветеранів-визволителів, згадуємо загиблих і вклоняємось тим, хто сьогодні поруч з нами.
Шевченківський район цього року урочисто відзначив 71-у річницю визволення України та 72-у річницю визволення Києва від фашистських загарбників. У районі відбувся цілий ряд заходів, присвячених ветеранам – концерти, зустрічі, уроки мужності, вечори-спогади, літературні години, книжкові виставки, круглі столи.
Сучасні покоління в неоплатному боргу перед тими, хто похований під скромними обелісками і тими, хто сьогодні все ще в строю. В свою чергу, ми прагнемо зробити все від нас залежне, щоб створити умови для належного життєзабезпечення ветеранів війни.
Про одного з них наша розповідь.
Полковник у відставці, інвалід війни ІІ групи, учасник визволення Києва і України від фашистських окупантів Іван Якимович Бойко – почесний ветеран міста-героя Києва, мешканець Шевченківського району. З 2003 року – він очолює раду ветеранів війни та праці мікрорайону 1002 «Центральний» Шевченківського району Києва, яка налічує майже 1000 осіб.
За плечима ветерана  довге, сповнене щоденних турбот, життя. А в буремні роки війни, перебуваючи в окупації в рідному селі Підварки на Київщині, як багато його однокласників та односельців, допомагав партизанам, розкидав листівки та повідомлення з фронту. Їх він приймав на власноруч зібраному детекторному приймачеві. Іван Якимович пригадує, що німці ніяк не могли збагнути, звідки люди отримують зведення Інформбюро.
А в 43-му 19-річний юнак добровольцем пішов на фронт Воював у складі 182 інженерного моторизованого батальйону 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту. Молодий боєць прибув на Букринський плацдарм, де розгоралися бої за звільнення Києва, 23 вересня 1943 року. І тут йому довелося тричі форсувати Дніпро, збираючи та передаючи командуванню важливі дані про розташування ворожих військ.
-Мені і моїм фронтовим побратимам, як розвідникам, командування ставило завдання – виявити мінні поля, інженерні споруди, вогневі точки ворога, - пригадує ветеран. – Доводилось розвідувати місця, придатні і непридатні для переправляння на плацдарм танкових колон, супроводжувати танки десантником на бойові позиції, по обстановці мінувати і розміновувати прохідні дороги. З перших днів форсування Дніпра штаб 182-го інженерного батальйону знаходився на лівому березі Дніпра, в урочищі Загаті поряд з селом Козинці, куди ми доставляли матеріали розвідки, переправляючись із правого берега Дніпра на лівий.
Саме в цьому місці було в рекордно короткі строки, всього за 10 днів, ціною неймовірних зусиль військових та мирного населення, під обстрілами  ворожих кулеметів і падаючими бомбами,  було збудовано 700-метровий міст шириною 4 метри. Всю ніч 11 жовтня по ньому рухалися війська на правий берег.
А вранці 12 жовтня  почалася кривава битва. Після артпідготовки, що тривала десь півгодини, радянські воїни кинулися на ворога в рукопашний бій. Німецька піхота відступила за Малий Букрин на підготовлені позиції, звідки відкрила ураганний вогонь. Назустріч нашим танкам пішли німецькі. Місцевість була не для танкової битви – кручі, яри та пагорби. Ворожа авіації бомбардувала наші позиції. Увечері воюючі сторони розійшлися. На полі бою залишилось 19 підбитих танків, з них 9 – наші. У тій м’ясорубці загинуло понад 7 тисяч наших воїнів.
Бої на Букринському плацдармі тривали, стримуючи ворога, а основні сили радянської армії отримали наказ таємно передислокуватися на північ до Лютізького плацдарму, де планувався основний удар по ворогу.
-Я і наші розвідники були десантниками на авангардних танках. У цих частинах дотримувались суворої дисципліни і таємності в маскуванні маршруту, - розповідає Іван Якимович. – У призначені строки всі танки і гармати переправлялись через Десну і Дніпро і зосереджувались в дрімучих лісах на Лютізькому плацдармі.
3 листопада настав вирішальний момент визволення столиці України від ворога. В переддень наступу розвідка і сапери 182-го інженерного батальйону 3-ї гвардійської танкової армії вели розвідувальні роботи на лісових дорогах, в завалах і на мінних полях, роблячи можливі танкові проходи та розміновуючи мінні перешкоди. В нічному наступі танкове з’єднання генерала Рибалка, зім’яла укріплення противника і прорвалася вперед Танкісти атакували противника, і той не витримав натиску.
7 листопада тисячі киян святкували своє визволення. А Іван Якимович разом зі  своїм мотобатальйоном вирушив далі звільняти Україну від ворога. Дійшов до Польщі. Там під Краковом його було поранено. Лежав у госпіталі.
А після госпіталю для нього почалося вже мирне життя. Навчався в училищі, потім працював в Інституті сухопутних військ у Підмосков’ї. Хвороба матері змусила повернутися на Україну. Відновлював  народне господарство, зокрема торговельно-побутову інфраструктуру Переяслав-Хмельницького району на Київщині, а згодом – і всієї Київщини. Займався постачанням продовольства. Окрім основної роботи мав ще й  громадську. Нею займається й до цього часу, очолював довгий час раду ветеранів, та опікуючись їхніми проблемами.
У дні урочистостей особливо яскраво згадують загиблі побратими. Однак життя триває. У Івана Якимовича вже підростають правнуки. Саме для них та майбутніх поколінь сивочолий ветеран виборював  чисте небо над головою, яке сьогодні знову затьмарилось від вибухів снарядів та бомб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux