Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

До уваги мешканців Шевченківського району!

Опубліковано 10 липня 2015 року о 16:24

Заходи щодо забезпечення здорових та безпечних умов праці
на підприємствах, в установах та організаціях територіальної громади Шевченківського району міста Києва в спекотний період року

Протягом літніх місяців в місті Києві, як і в цілому по Україні, триває спекотна погода, що супроводжується температурою повітря вище 30° С у денні години та інтенсивним сонячним опроміненням, що обумовлює значне підвищення температури поверхні ґрунту, зовнішніх і внутрішніх поверхонь житлових, громадських і виробничих приміщень.

За таких обставин погіршується самопочуття, загострюються хронічні недуги, особливо серцево-судинні і кровотворної системи у людей похилого віку, а також у працюючих в закритих приміщеннях та на відкритому повітрі. Температура для працюючих в закритих приміщеннях в теплий період року не повинна перевищувати 28° С за відносної вологості від 55% до 75 % і швидкості руху повітря до 0,5 м/с, в залежності від призначення приміщень і характеру виробничої діяльності.
Відповідальність за забезпеченням оптимальних параметрів мікроклімату у виробничих і закритих приміщеннях несуть їх власники (орендарі) і керівники підприємств, установ та організацій, яким рекомендовано забезпечити здорові та безпечні умови праці відповідно до чинного законодавства:
- дотримання параметрів мікроклімату відповідно до вимог Державних санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень;
- дотримання рекомендацій щодо режиму організації роботи та відпочинку;
- встановлення систем кондиціювання для нормалізації несприятливих мікрокліматичних умов;
- здійснення комплексу заходів та способів щодо нормалізації несприятливих мікрокліматичних умов (використання тепло відбивального екранування, жалюзі, системи охолодження приміщень, охолоджувальних екранів на робочих місцях, забезпечення режиму для працівників, проведення вологого прибирання та пиловидалення тощо);
- проведення поливу міських територій, тротуарів, проїзної частини, місць масового перебування і скупчення людей, вранці до 8 години і ввечері після 18 години.

Рекомендації щодо поводження населення та гостей
Шевченківського району міста Києва в спекотний період року

Спекотна погода встановлює свої правила життя. І їх необхідно знати. У спеку фахівці рекомендують дещо змінити свій раціон. Менше м’яса і тістечок, більше води та овочів – і ви легше адаптуєтесь до літніх градусів.
Яких ще правил необхідно дотримуватись, аби добре себе почувати у спекотну погоду?
Не переїдайте – менше вживайте м’яса, смаженого, жирного і копченого – ці продукти, як і переїдання, навантажують травневу систему.
Облегшити раціон - вживати менше простих вуглеводів (солодкого, мучного) і більше складних – овочів, фруктів, зелені, каш.
Пийте достатню кількість води - у спекотну погоду організм потребує в 1,5-2 рази більше рідини.
Їсти 5 разів на день - невеликі порції дозволяють не навантажувати травну систему.
Влаштовуйте «розвантаження». Розвантажувальні дні» - це як вихідний день для організму. Овочевий, фруктовий або кефірний день краще влаштовувати у вихідний, коли організм не потребує багато енергії. Корисний буде і огірковий день.
Не вживайте алкоголь - алкоголь викликає зневоднення організму, а алкогольний градус у поєднанні із градусами навколишнього середовищ ускладнює його роботу.
Їжте тільки свіже - при високій температурі все швидко псується, тому дуже легко отруїтися.
Декілька правил поведінки у спеку:
•    Не виходьте на вулиці у сильну спеку. Намагайтесь не виходити на вулицю з 12.00 до 16.00. Краще цей час «пересидіти» в приміщенні.
•    Носити одяг краще із натуральних тканин. Уникайте одягу із синтетики – вона погано пропускає повітря і, як наслідок, шкіра погано дихає. У спеку краще всього віддати перевагу одягу із льону та хлопку. Крім того, навіть не думайте у спеку роздягатися – одяг має максимально закривати тіло.
•    Одягайте сонцезахисний, легкий головний убір – кепка, панама, шляпа чи косинка. Якщо голова перегріється, то можна отримати сонячний удар.
•    Частіше приймайте душ. У сильну спеку наша шкіра намагається дихати по максимуму. Тому, якщо регулярно її очищувати, то дихати їй буде набагато легше. Краще душ приймати кімнатної температури – від холодного можна застудитися.
•    Рухайтесь. Ранком і ввечері намагайтесь рухатися – хоч у спеку і здається це неможливим. Цьому є своє пояснення: сидячий спосіб життя може призвести до загостренню гіпертонії і серцево-судинних захворювань.
•    Будьте обережними із кондиціонерами. У спеку без кондиціонера, здається, вижити нереально. Але і тут будьте обережними. Розміщуйтесь так, аби на вас не дув прямий потік повітря із кондиціонера – можна застудитися і дістати ускладнення хронічних захворювань.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux