Головна  →  Новини  →  26 квітня 2018

Вшанування пам’яті жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС у Шевченківському районі

Вшанування пам’яті жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС у Шевченківському районі

Щороку, 26 квітня Київ неначе завмирає… Люди пригадують 1986 рік і страшну аварію на Чорнобильській АЕС. Цього дня вшановують героїзм працівників ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників міліції – всіх, хто брав участь у ліквідації наслідків цієї техногенно-екологічної катастрофи сучасності.

То ж і сьогодні, через 32 роки після страшної аварії на Чорнобильській АЕС, у Шевченківському районі столиці, на вулиці Нагірній,1 за участю Святішого Патріарха Київського і всієї Руси - України Філарета, керівництва Шевченківського району, активу громадських організацій, учасників та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, вдів померлих ліквідаторів, школярів, громадськості відбувся «Ритуал пам’яті». Опівдні, Святіший Патріарх Київської і всієї Руси - України Філарет разом із духовенством, відслужив Велику Панахиду (заупокійне богослужіння) за загиблими внаслідок Чорнобильської катастрофи. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять загиблих учасників ліквідації наслідків аварії і поклали квіти до Меморіалу жертвам Чорнобильської трагедії «Коло Пам’яті» і «Курган Могила».
 
Довідка:
 
26 квітня 1986 року о 1:23 годині на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався потужний хімічний вибух, що спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Внаслідок вибуху виникла пожежа, що перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5-ї години ранку. Однак всередині самого четвертого блоку пожежу вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим сьомим рівнем небезпеки.
Перейти до спискуВерсiя для друку