КМДА Київська міська державна адміністрація


22 січня 2018

Звернення голови Шевченківської РДА з нагоди відзначення Дня соборності України

Звернення голови Шевченківської РДА з нагоди відзначення Дня соборності України

Двадцяте століття залишило нам у спадок історичні події минулого, які, з кожним роком віддаляючись від нас, не втрачають своєї значущості та актуальності, потребують осмислення історичного досвіду боротьби українського народу за державність, свободу і незалежність. До таких історичних доленосних подій належить і день 22 січня.

Саме у цей день, майже 100 років тому, 22 січня 1919 року відбулось ухвалення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом - Днем Соборності, а 22 січня було проголошено всенародним державним святом.
Того зимового дня у древньому золотоверхому Києві, під перегук дзвонів Святої Софії, було ухвалено рішення про об’єднання двох, розділених історичною прірвою, гілок українського народу. В Універсалі Директорії УНР наголошувалося: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».
Акт Злуки став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням самоідентифікації народу, становлення політичної нації. Вперше за 600 років ухвалення Акту стало реальним кроком до об’єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.
Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, а ідея соборності українських земель набула державного статусу. Об’єднання українських земель відбулося і юридично, і на політичному рівні. Проте фактичне державне об’єднання не відбулося.
День Соборності - це нагадування про те, що сила нашої держави в єдності українських земель.  Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки - це не тільки притаманна суспільству потреба, а й наш моральний обов’язок берегти світлу пам’ять незліченних жертв, тих героїв, котрі віддали своє життя за соборність і незалежність. Сьогодні ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю полеглих воїнів, навіки залишатиметься непорушною.
 
З повагою
 
Голова  Шевченківської районної
в місті Києві державної адміністрації                                                                                   Олег Гаряга



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.