Головна  →  Новини  →  8 листопада 2017

Офіційна урочиста зустріч Голови Шевченківської РДА з Надзвичайними і Повноважними Послами іноземних

Офіційна урочиста зустріч Голови Шевченківської РДА з Надзвичайними і Повноважними Послами іноземних

В рамках відзначення 80-річчя створення Шевченківського району міста Києва, у приміщенні Національної опери України відбулась урочиста, офіційна зустріч Голови Шевченківської РДА Олега Гаряги з Надзвичайними і Повноважними послами іноземних держав, акредитованих в Україні. Мета цього масштабного заходу - презентація району, як історичного, сучасного адміністративно-ділового, наукового, культурно-туристичного центру європейської столиці.
На зустріч завітали Надзвичайні і Повноважні посли Литви, Італії, Індонезії, В’єтнаму, Польщі, Туркменістану та багатьох інших іноземних  представництв, представники міністерства закордонних справ, Міністр культури України Євген Нищук, заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, Директор Департаменту культури КМДА Діана Попова, директор Національної опери України Петро Чуприна, голови державних районних адміністрацій міста Києва.
Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні Аманмурадов Нурберди Аманмурадович, від імені депутатського корпусу, вручив очільнику Шевченківського району Олегу Гарязі і директору Національної опери України Петру Чуприні цінні подарунки.
Після урочистої зустрічі гості мали можливість насолодитися переглядом балету «Віденський вальс».
Історія Шевченківського району древня і сягає початків історії Києва. Якщо подивитись на мапу древнього Києва, саме межі сучасного Шевченківського району і були межею величного стародавнього міста. Ядром становлення нашої держави була Старокиївська гора, на якій апостол Андрій Первозванний поставив хрест, а князь Володимир Великий здійснив Вибір Віри та заклав основи української державності. У ті далекі часи у Києві вже проживало понад 50 тисяч містян, тоді як населення в інших містах, таких як Рим, Лондон або Париж не перевищувало двадцять тисяч. Саме за князювання Ярослава Мудрого будують Золоті ворота, що служили тріумфальним в’їздом у столицю. Через ці ворота, але уже через шість століть, великий гетьман Богдан Хмельницький у 1649 році урочисто в’їжджав до Києва.
Знаменні, героїчні події історії нашої держави відбувалися саме тут, на території Шевченківського району.
Новою спробою відновлення Української Держави стала Українська Революція 1917 – 1921 років. У березні 1917 року була створена Українська  Центральна Рада і проголошена Українська Народна Республіка. На площі перед Софійським собором збиралися численні демонстрації, урочисто оголошували універсали та інші програмові документи українських державних інституцій революційного часу.
Тут створювались перші підрозділи української армії, на вулиці Володимирській працювали перші урядові органи, друкувались гроші самостійної України, розроблявся герб та був писаний гімн «Ще не вмерла Україна». Тут жили і працювали Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко, Григорій Нарбут, брати Кричевські.
Саме тут у 1991 році народжувалась нова незалежна Україна, спадкоємиця України-Русі, Козацької України і Української Народної Республіки. А київський Майдан під час Помаранчевої  революції та Революції  Гідності став центром боротьби вже вільної України за демократію, за гідність нації, за європейський вибір.
Нині центральний район столиці носить ім’я видатного поета України Тараса Шевченка. Його ім’ям названі Національний університет,  Національна опера, художня школа, парк, бульвар, провулок, де він жив і де нині знаходиться музей – філія Національного музею Тараса Шевченка.
Шевченківський район міста Києва, як адміністративна одиниця, був утворений у 1937 році. Нині він має площу 26,6 кв. м., і 226,5 тис. осіб населення.
Більшість посольств іноземних держав та дипломатичних представництв, акредитованих в Україні,  37  із 77 - розташовані на території району. Загалом наш район має 20 парків, 75 скверів, 8 бульварів, понад
556 га озеленених територій.
Значна увага приділяється здоровому способу життя. З ініціативи та за підтримки керівництва Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації відновлено та повернуто Київській громаді найстаріший в Європі велотрек, стадіон «Старт», відновлено стадіон «Піонер».
В районі потужна науково-освітня сфера, яку представляють: Міністерство освіти та науки, Національна Академія педагогічних наук України, 36 філіалів НАНУ, 26 вищих навчальних закладів, 16 науково – дослідних установ, 49 загальноосвітніх навчальних закладів та 64 дошкільні установи. Кожен вуз та школи району підтримують Міжнародні зв’язки.
Культурний потенціал району представляють 77 установ культури.
Велика кількість туристичних об’єктів, пам’яток культурної спадщини, розташованих на території нашого району, забезпечують його туристичну привабливість. На території району знаходяться найдавніші пам’ятки архітектури і історії такі, як свята Софія та Михайлівський Золотоверхий собор, Володимирський собор, залишки Десятинної церкви.

Перейти до спискуВерсiя для друку