КМДА Київська міська державна адміністрація


15 лютого 2016

Фахівці та громадськість обговорили план зонування (зонінгу) центральної частини міста Києва

Фахівці та громадськість обговорили план зонування (зонінгу) центральної частини міста Києва

У приміщенні Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації 10 лютого 2016 року відбувся круглий стіл щодо плану зонування центральної частини міста Києва за спільної ініціативи громади Шевченківського району, голови Шевченківської райдержадміністрації Олега Гаряги та депутатів Київради.

Темою зустрічі було ознайомлення з методикою розробки плану зонування, його роллю та значенням для подальшого цивілізаційного розвитку міста Києва, а також врахуванням зауважень та пропозицій в інтересах громадськості та кожного шевченківця.
Присутні у залі, серед яких були народні депутати України, депутати Київської міської ради від Шевченківського району, представники громадських організацій, мешканці району та фахівці в області архітектури, отримали додатковий майданчик для обговорення та можливість неформального спілкування між експертами, авторами проекту та громадськістю. 
Доповідачами у засіданні круглого столу, перед вщент заповненою актовою залою, виступили: в.о. директора Департаменту містобудування та архітектури Ганна Бондар, головний архітектор проекту Плану зонування центральної частини міста Києва Євген Костін та головний архітектор інституту ТОВ «Інститут Міського Цивільного Проектування» Віктор Ширяєв.3753992-zoning1-mala.jpg
На початку зібрання голова Шевченківського району Олег Гаряга одразу наголосив, що дане зібрання в жодному разі не відноситься до офіційних громадських слухань. Це був ознайомчий захід, яким представники Департаменту містобудування та архітектури мали за мету донести до громадськості головні положення та процеси роботи над зонінгом нашого міста.
"Сьогодні всі ми намагаємося бути залученими до процесу планування утворення «Старокиївське», яке є одним з найдавніших районів Києва в адміністративних межах Шевченківського району. І «зонінг» в першу чергу має розроблятися та затверджуватися з урахуванням думки громадськості та мешканців. Адже ми маємо зберегти об’єкти історико-культурної спадщини та природно-заповідного фонду, захистити зелені зони, територій дитячих садочків, шкіл. Зонінг не повинен стати містобудівною документацією, що сприятиме створенню нових будівництв та захищатиме виключно інтереси забудовників», - акцентував увагу присутніх Олег Гаряга.  
В.о. директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Ганна Бондар, в свою чергу, пояснила якою є мета ініційованого неформального зібрання. «Участь та доручення громади є важливою складовою на всіх етапах планування», — наголосила Ганна В’ячеславівна.
Департамент запланував робити зустрічі з громадськістю кожного четверга та хотів би пояснити: за якими принципами був сформований зонінг, які елементи він включає, навіщо він потрібен. Кожне обговорення повинне бути присвячене окремому історичному мікрорайону. Це, на думку розробників проекту, посприяє оптимізації процесу. Вчорашнє засідання було присвячене методиці розробки плану зонування території, що входить до складу Шевченківського району міста Києва.
Автори документа переконані, що він допоможе упорядкувати забудову в центральній частині міста і сприятиме залученню інвесторів до Києва. Відповідного до зонінгу, планувальне утворення «Старокиївське» розташоване у центральній частині центральної планувальної зони міста Києва, в історичній місцевості Старе (Верхнє) місто у Шевченківському адміністративному районі. Територія планувального утворення є одним з найдавніших районів Києва.
Представники шевченківської громадськості висловлювали свої пропозиції щодо унеможливлення легалізації земельних махінацій та незаконних забудов під час прийняття зонінгу центру Києва.
Головним досягненням публічного обговорення зонінгу стало те, що шевченківці змогли краще розібратися в специфіці формування зонінгу центральної частини Києва та зрозуміти як громадськість може вплинути на усунення певних ризиків та недоліків, що виникають на їх думку. Зібрання, яке тривало близько чотирьох годин, закінчилось після десятої вечора.

ДОВІДКОВО
 
Замовник розробки – Департамент містобудування та архітектури КМДА, Генеральний проектувальник – КО «Інститут Генерального плану м. Києва» за участю ТОВ «Київський інститут міського цивільного проектування».
З матеріалами зонінгу також можна ознайомитися: http://kga.gov.ua/rss/2-uncategorised/1237-plan-zonirovaniya. Проектні матеріали Зонінгу центральної планувальної зони міста Києва розміщені за посиланням План зонування
Зараз експертів просять активніше брати участь в обговоренні і, поки є можливість, залишати зауваження.
Процедура розгляду та врахування пропозицій громадськості до проекту Зонінгу центральної планувальної зони міста Києва триватиме до 15 березня 2016 року.
Пропозиції надаються громадянами у письмовому вигляді із зазначенням прізвища, ім’я та по-батькові, місця проживання, особистим підписом і повинні містити обґрунтування з урахуванням вимог законодавства, державних норм, стандартів та правил.
Пропозиції подавати до Департаменту містобудування та архітектури за адресою: 01001, м. Київ. вул. Хрещатик, 32, або записувати в журналі реєстрації пропозицій до проекту, який знаходиться в місці розміщення експозиції (фойє колонної зали Київської міської ради, вул. Хрещатик, 36, 2 поверх).
phoreportag_.png



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.